Izbornik Zatvoriti

Kako smanjiti bore – kolagen kremom ili Qyra collagen ampulama?

Kako smanjiti bore - kolagen kremom ili Qyra collagen ampulama?

Godine prolaze a mi i dalje želimo da izgledamo lepo i da nam koža bude bez bora i zategnuta. Photoshop može da bude rešenje za naše Instagram fotografije, ali kako da zaista negujemo kožu i dođemo do mladalačkog izgleda?

Tržište je prepuno preparata i brzih rešenja za smanjivanje naših bora – nude nam se raznorazne kreme, ampule i serumi, ali šta je našoj koži zapravo potrebno da bi izgledala zategnuto?

Bore su sastavni deo starenja kože lica. S godinama naša koža postaje tanja, suvlja, manje elastična a to vodi do njene osetljivosti i slabije mogućnosti da se odbrani od spoljašnjih faktora što rezultuje pojavom bora. Facijalne ekspresije, kao što su smejanje ili mrštenje, dovode do razvoja finih linija i bora u mladosti. Kada je koža mlada, ona se lako vraća u prvobitni položaj, dok s godinama ona gubi fleksibilnost i na njoj počinju sve jasnije da se ocrtavaju bore. Najčešće pitanje je kako smanjiti bore smejalice, koje se starenjem produbljuju i postaju sve vidljivije.

Koza bez bora

Šta uzrokuje pojavu bora – ko je glavni krivac?

Za čvrstinu i elastičnost kože zadužen je kolagen – kada je koža bogata kolagenom ona izgleda zdravo, zategnuto i hidrirano. Naše telo ga proizvodi svakodnevno, ali nakon dvadesete godine njegov nivo počinje da opada. Prvi znaci da naše telo ne stvara dovoljno kolagena u koži je pojava bora i celulita, kosa je tanja i povećava se krtost noktiju.

Naše telo počinje da gubi oko 1% kolagena godišnje kada uđemo u dvadesete godine života. Kada imamo 60 godina koža će proizvoditi oko 50% manje kolagena nego u našim dvadesetim. Stopa gubitka kolagena od 1% godišnje je minimalna jer ga različiti faktori mogu ubrzati, kao što su fotostarenje, zagađenje, pušenje i ishrana.

Naborana koza

Šta povećava kolagen u koži – kreme na bazi kolagena ili ampule bioaktivnog kolagen peptida?

Protein kolagena je prilično složen i masivan molekul – sastoji se od pojedinačnih aminokiselina koje se spajaju u deblje niti, a zatim se te niti uvijaju i grupišu jedna oko druge i formiraju trostruku spiralu. Te spirale se nižu jedna na drugu kako bi formirale fibrile – kolagenska vlakna.

Kolagen se nalazi u dermisu koji se nalazi ispod površinskog sloja (epidermisa). Ćelije kože u dermisu (fibroblasti) sintetišu kolagen koji kao potpora “drži” epidermis i pruža čvrstinu koži. Kada se pojave neravnine na koži znači da je potpora oslabila i da naše telo proizvodi manje kolagena.

Kreme za lice koje su bazirane na čistom kolagenu jednostavno ne mogu podmladiti kožu i usporiti stvaranje bora – ti ogromni molekuli su preveliki da bi prodrli u epiderm, a nikako ne mogu da se spuste do dermisa gde se nalazi kolagen i gde se on proizvodi. Korišćenje kolagenske kreme neće povećati kolagen u koži, jedino što te kreme mogu je da daju subjektivni osećaj hidriranosti kože.

starenje koze

Da bi naše telo apsorbovalo kolagen i da bi došao do dermisa neophodno je da je hidrolizovan na kratke lance amino kiselina. Nemačka kompanija Gelita je vodeći svetski proizvođač bioaktivnih kolagen peptida® koji sadrže specifične polipeptide koji mogu delimično da prežive varenje i da se apsorbuju u krvotok nepromenjeni. U proseku, 10% Gelita bioaktivnog kolagen peptida® ostaje netaknuto u toku varenja i zbog toga se oni izdvajaju iz šire klase ostalih peptida. Jedan od razloga zašto je to tako je što imaju visoku koncentraciju prolina i glicina – aminokiselina koje formiraju jaku peptidnu vezu i otpornije su na digestivne enzime.

Dok antiage kreme deluju samo tamo gde ih namažete, suplementi na bazi bioaktivnog kolagen peptida naučno dokazano povećavaju nivo kolagena u koži celog tela. Kolagen neguje kožu i pomaže joj da očuva svoju elastičnost i zategnutost, te se tako i starenje kože usporava. Efekti su vidljivi nakon 3 meseca ispijanja ampula, a posle 6 meseci su rezultati još izraženiji. 

qyra ampula

Qyra® najbolja nega koja naučno dokazano utiče na smanjenje bora

Glavni sastojak Qyre® je Verisol®, bioaktivni kolagen peptid koji stimuliše metabolizam kože i suprotstavlja se gubljenju vanćelijskog kolagena iznutra. Verisol® ulazi u duboke dermalne slojeve do kojih ne dolaze aktuelni antiage proizvodi koji deluju samo na površinski sloj kože. Qyra® utiče sistemski i ispravlja neravnine kože celog tela. Popravlja elastičnost, smanjuje bore i značajno povećava hidriranost kože.

Qyra® kolagen sadrži sve što je vašoj koži potrebno kako bi izgledala negovano, lepo i zategnuto. Pored bioaktivnog kolagen peptida, Qyra® ampule sadrže i vitamine. Niacin (vitamin B3) štiti našu kožu od uticaja sunca, a Biotin (vitamin H) održava zdravlje kože i kose.